Weblog

vrijdag 7 januari 2011

Partijen geven slecht informatie over de Provinciale Statenverkiezingen

Het is nog maar twee maanden tot de verkiezingen. Je zou verwachten dat de partijen de kiezer hier al flink mee aan het spammen zijn. Een rondje langs alle landelijke partijsites leert ons echter anders. Wie als geïnteresseerd kiezer benieuwd is naar de website of de kandidaten van een partij in zijn provincie, komt er vaak bekaaid vanaf. Informatie over de verkiezingen is lastig en soms zelfs helemaal niet te vinden.

Homepages provinciale afdelingen
Iemand die graag wil weten op wie hij 2 maart kan stemmen, gaat waarschijnlijk als eerste naar de landelijke homepage van zijn favoriete partij. Logischerwijs gaat hij daar op zoek naar een button, menu-item of nieuwsbericht over de Provinciale Statenverkiezingen, om hier meer informatie over te krijgen. Maar wat schetst onze verbazing? De enige partij die de lezer op de landelijke homepage in één oogopslag laat zien waar hij moet klikken om naar informatie over de Provinciale Staten te gaan is de Partij voor de Dieren.

Ondoorzichtig doorklikfestijn
Bij sommige andere partijen moet je een aantal keer doorklikken op vage links (‘lokaal’, ‘verkiezingen’, ‘regio’, vaak verstopt in onderliggende menu-items) om op de sites van de provinciale afdelingen van de partij te komen. Na enig speurwerk lukt je dit bij GroenLinks, SP, CDA en minder overzichtelijk bij D66.

Zelf googlen of helemaal geen info
Bij de PvdA, Christenunie en de VVD kom je niet via de homepage op de sites van de provinciale afdelingen terecht. Je moet echt al gaan googlen, wil je de provinciale sites van deze partijen vinden. PVV heeft zelfs geen provinciale sites, en geeft op haar homepage in het geheel geen informatie over de verkiezingen op 2 maart.

Op wie kan ik stemmen?
Als kiezer wil je natuurlijk graag weten op wie je kunt stemmen. Je verwacht dan ook dat de partijen hun kandidatenlijst prominent op hun website hebben staan. En het liefst bij de top-5 een korte biografie met links naar digitale media zoals een weblog, twitter- of facebookaccount, hyvesprofiel, etc. De kandidatenlijsten zijn echter maar slecht te vinden (vaak verstopt in een word-documentjes of pdf-file waarin je niet kunt doorklikken naar een persoonlijk profiel). Soms lijkt de kandidatenlijst nog niet te bestaan. Op sommige SP-sites staat zelfs nog bij ‘nieuws’ de kandidatenlijst van 2007...


Tommy Hopstaken @ 10:18 | link | Er zijn: 0 reactie(s) |
|

Geef een reactie