Weblog

dinsdag 3 juli 2012

Spring op de app-trein!


Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel een smartphone. De politiek doet graag en enthousiast mee met Twitter en Facebook, maar lijkt een belangrijk component van de smartphone over te slaan dit jaar: apps.

Ooit was er een tijd (de landelijke verkiezingen van 2010) dat de app deel uitmaakte van de campagnevoering. VVD, SP, PvdA en CDA waren de enige partijen die op de denderende apptrein durfden te springen. Intussen zijn PvdA en CDA er al af gevallen, want hun apps (alleen voor iPhone te downloaden) zijn niet meer te vinden in de App Store. Terwijl de VVD nog vrolijk mee hobbelt, heeft de SP nog een verouderde gimmick achter de hand.

VVD-app: degelijk en informatief

Stellingen, twitter, foto's en nieuws
De VVD heeft in mei 2010 een app ontwikkeld voor iPhone. Bijna een jaar later werd de app ook voor Android gelanceerd. De VVD-app is eigenlijk de website van de VVD in het klein, zodat het nieuws altijd up to date is. Je kunt hierop de standpunten bekijken, kandidatenlijsten raadplegen en lid worden van de partij. Bovendien zie je de twitterfeed van de partij te zien en kun je op een stelling reageren.

De VVD-app is lastig te vinden op de website van de VVD. Alleen door op het trefwoord ‘app’ te zoeken, kom je bij het nieuwsbericht waar de app wordt aangekondigd en aangeboden. Erg jammer, want de app is een mooi paradepaardje voor de partij.

Spinparty: de hilarische app van de SP 

Lekker spelen met geluidjes 
Spinparty, de app van de SP, is verreweg de leukste van de twee. Met deze app kun je je eigen politieke remix maken. Verschillende uitspraken van politici maken deel uit van een soundboard, die op een catchy melodie gezet kunnen worden. Na een test op onze redactie concluderen wij dat de SP-app hilarisch op feestjes kan zijn, als je weet hoe je hem moet gebruiken. Je kunt namelijk alleen ‘live’ opnemen, terwijl je de knoppen op de soundboard bedient.

Spinparty is een heel vermakelijke gimmick, maar het zegt helaas maar weinig over de SP zelf. Onder de infobutton staat de aanleiding van de app (“De Haagse politiek is doorgedraaid”) en een aantal standpunten van de SP. Hierdoor kom je er al snel achter dat het een wat oudere app is (mei 2010). Ook is Spinparty moeilijk te vinden op de site van de SP.

Waar zijn die apps?

De kiezer van nu wil graag snel en gemakkelijk geïnformeerd worden. Via een app kunnen de partijen hun informatie simpel en overzichtelijk kwijt, zonder dat de kiezer nog een site moet afspeuren voor het knopje ‘standpunten’. Een eigen partij-app biedt de kans om de kiezers op een moderne manier te bereiken. Het is jammer dat politieke partijen anno 2012 het niet kunnen of willen opbrengen om alsnog die steeds versnellende trein op te springen.

- Ariënne

Labels: , , , , , , , , ,


Tommy Hopstaken @ 09:40 | link | Er zijn: 0 reactie(s) |
|

Geef een reactie