Weblog

maandag 27 augustus 2012

Hilarische stemwijzers op het web


Serieuze stemwijzers als Stemwijzer, Stembreker en Kieskompas kennen we nu wel. Je politieke voorkeur moet blijken uit een aantal uit de context gerukte stellingen, waarvan de uitslag nooit overeenkomt met de partij die je in gedachte had. De redactie van de Beste Webpoliticus stuitte op een aantal alternatieve stemwijzers met een dikke knipoog, die al veel leuker zijn.

De Grote Quote Kieswijzer: Roemertje bashen

De Quote 500 bracht op 23 augustus hun anti-Roemernummer uit, met daarin een niet zo flatteuze centerfold van Roemer. Bijbehorend is op de website De Grote Quote Kieswijzer te vinden, inclusief diezelfde foto. Deze wijzer neemt het niet nauw met politieke correctheid en nuance. De deelnemer krijgt bij elke stelling - die vrij sarcastisch geformuleerd zijn - slechts twee opties met extreme meningen toegediend. De opties leiden de deelnemer zo snel mogelijk naar een partij, soms na twee klikken al. Wij kregen uiteindelijk GroenLinks als advies. Oh, en of we ook de groenste groeten aan Jolande Sap wilden doen?

Stomwijzer: minimalistisch grappig

Korte, krachtige stellingen en antwoorden. Dat is de Stomwijzer. De stellingen zijn slechts foto's, van bijvoorbeeld bejaarde mensen, de EU-vlag en kip. De deelnemer heeft drie opties om aan te klikken, die nooit volzinnen bevatten. Een leuk voorbeeld: onder de foto van een snelheidsbord met 130 erop staan de opties "Dat. Kan. Sneller!", "Mooi tempootje", en "Veels te hard!". Aan het einde van de rit (na wat appels en peren vergelijken en natte vingerwerk) krijgen wij CDA als uitslag. Gelukkig nemen de bedenkers zichzelf niet serieus; zie de disclaimer onderaan de pagina.

Speldwijzer: politieke randomness

Waar de Stomwijzer nog enigszins inhoudelijk was, slaat de Speldwijzer echt helemaal nergens op. Stellingen worden door elkaar gemixt, Badr Hari wordt erbij gehaald en de relevantie van de keuzeopties komt niet eens in de buurt van de stelling. Uiterst hilarisch natuurlijk, iets wat we van De Speld al jaren gewend zijn. De juweeltjes in de wijzer zijn toch wel deze stellingen en opties:
  • 'Je vraagt of ik zin heb in een minaret? Het is twee uur 's nachts, we liggen op bed.'
  • 'In plaats van de JSF aan te schaffen, sturen we Badr Hari naar oorlogsgebieden.'
  • 'In een goed geventileerde megastal moet 10.000 haalbaar zijn.' over het aantal kamerleden.
  • 'De NS zet bussen in.' over ruimtevaart.
  • 'De Partij voor de Dieren vindt het downloaden van levende wezens belangrijker dan discussies over het auteursrecht.'
Onze uitslag? Wij zijn de BOB vanavond.

Labels: , , , , , , ,


Ariënne de Vreugd @ 21:45 | link | Er zijn: 1 reactie(s) |
|

Door Blogger Ariënne de Vreugd, om 28 augustus 2012 om 14:26  :

We ontdekten nog een koddige stemwijzer: De Duckstadse Stemwijzer.

http://www.donaldduck.nl/quiz/50/#duck

Geef een reactie