Weblog

woensdag 1 augustus 2012

Opfriscursus twitteren: kandidaat-Kamerleden opgelet!


Nietszeggende woorden of links, alleen zendgedrag en te persoonlijke tweets: het komt allemaal weer voorbij deze verkiezingsperiode. Tijdens eerdere verkiezingen schreven wij al eens over de gekte op Twitter en ook deze keer volgen we de politici. Wie wordt de faux-paswinnaar 2012?

Linkjesposter

Eerst maar even naar de linkjesposter: Yang Soo Kloosterhof. Hij is weliswaar genomineerd voor zijn socialmediagebruik (zijn links zijn interessant), maar qua vorm laat hij nog wel wat steken vallen. Zo plaatst hij tweets zonder context. Wat kan ik als lezer met: 'http://fb.me/RQMXO6iu'? Of wat te denken van deze tweets?


Tip 1: Zorg dat uw volgers uw tweets begrijpen.
Tip 2: Voorzie uw tweets van een kernboodschap. Wat ga ik hier vinden?

De dialoog aangaan

Kloosterhof reageert gelukkig wel op zijn volgers en andere boodschappen. Nog lang niet iedereen doet dat, maar in vergelijking met eerdere verkiezingen zoeken politici vaker de dialoog op. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze Twitteraccounts:

Sybrand van Haersma Buma:  12,5% dialoog (en niet alleen met Verhagen)
Roy Bouten: 32,5% dialoog (opvallend vaak met Edwin Vaassen uit dezelfde regio)
Ingrid de Caluwé: 65% dialoog (steeds korte gesprekken met andere personen)

Tip 3: Reageer op tweets van uw volgers of andere belangstellenden.
Tip 4: Meng u in discussies waarop u zich profileert, zodat u nieuwe stemmers ontmoet en aan u bindt.

Too much information

En dan heb je altijd de onvermijdelijke faux pas: politici die een misstap op Twitter begaan. Vaak vertellen ze u iets waar u niet op zit te wachten. Of ze begaan een blunder door de verkeerde foto te delen of het verkeerde linkje toe te voegen.

We zijn op zoek naar de faux pas in deze verkiezingen. Daarom aan u een verzoek: mail, tweet of post een opmerkelijke faux pas! Aan het einde van de verkiezingen maken we op deze site de winnaar van de grootste faux pas bekend.

Tip 5: Vraag uzelf bij iedere tweet af: zitten mijn volgers hierop te wachten? En: wil ik dat de wereld dit nu, morgen en over tien jaar nog van mij weet?

- Karin Pijper, communicatietrainer Hendrikx Van der Spek

Labels: , , , , , , , , , ,


Ariënne de Vreugd @ 13:43 | link | Er zijn: 0 reactie(s) |
|

Geef een reactie