Weblog

woensdag 8 augustus 2012

Totale afwezigheid van PVV'ers op de sociale media

Het mag inmiddels bekend zijn dat wij op zoek zijn naar politici die de sociale media het slimste inzetten tijdens de campagnetijd. We krijgen wel eens het verwijt dat de PVV'ers op onze nominatielijst ontbreken. Die observatie klopt. Maar dat heeft helemaal niks te maken met onze politieke voorkeur. PVV'ers zijn namelijk nauwelijks actief op het web. Kiezers die de kandidaten online willen bereiken, komen daarom vaak bedrogen uit. De PVV laat hiermee belangrijke kansen liggen om persoonlijk, snel en modern contact te onderhouden met de Henks en Ingrids op internet.

Mini-onderzoekje naar digitaal gedrag PVV'ers

Om dat te bewijzen pakten we de kandidatenlijst van de PVV er nog eens bij. We analyseerden de digitale activiteiten van de eerste tien kandidaten op de lijst. We zochten daarbij vooral naar de (naar onze mening) drie belangrijkste digitale media in de campagne van 2012: een levende, persoonlijke website of weblog, een actieve Twitteraccount en een Facebookpagina (een fanpage of een persoonlijk profiel).

Eigen pagina's op PVV-site waar weinig interessants op gebeurt

Wat we zien is dat bijna alle kandidaten een eigen pagina hebben op de PVV-site (zie bijvoorbeeld die van Fleur Agema). Maar die pagina's leven niet. Er gebeurt niks. En de politici houden 'm waarschijnlijk ook niet zelf bij. Er staan statische biografieën en cv's op. Dynamische elementen zijn er nauwelijks. Zo nu en dan wordt er een lange spreektekst of een ingediende Kamervraag opgezet. Persoonlijke noten en visies ontbreken totaal  (dat kan gemakkelijk met een regelmatig terugkerende weblog, nieuwsbericht, een column, persoonlijke updates, geïntegreerde social media, etc.). 

Overigens zijn al deze ‘persoonlijke’ pagina's ver weggestopt in de PVV-site. De kiezer die op zoek is naar de kandidatenlijst, vangt bot op de homepage. Nergens te bekennen. Zelfs als je verder zoekt op de site, vind je de lijst niet. Dan maar naar Wikipedia.  

Geert Wilders enigszins actief

Lijsttrekker Geert Wilders is de enige die zich laat zien op meerdere digitale kanalen. Bekend is natuurlijk zijn Twitteraccount waarmee hij met zijn controversiële tweets vaak de media haalt. Wilders is echter ook op Facebook te vinden. Hij heeft een officiële fanpage (waarop overigens maar heel af en toe berichten van hemzelf verschijnen) en een onofficiële. Daarnaast houdt Wilders een blog bij. Maar die blog lijkt in het geheel niet gericht te zijn op Nederlandse kiezers. In verkiezingstijd een gemiste kans.

Wat doen de nummers 2 t/m 10 met sociale media? 

  • 2. Fleur Agema. Agema twittert heel af en toe, maar dat is vooral eenrichtingscommunicatie. Ze is niet actief op Facebook (geen fanpage of persoonlijk profiel) en heeft geen eigen website of blog. 
  • 3. Martin Bosma. Doet niks aan sociale media, maar heeft wel een nepaccount op Twitter:
  • 4. Lilian Helder. Helder twittert (na Wilders) het actiefst van de PVV-fractie. Voor de rest is ze niet te vinden op Facebook. Een eigen site ontbreekt ook.
  • 5. Louis Bontes. Wellicht ooit eens stiekem geprobeerd een Twitteraccount aan te maken, maar dat is tot nu toe nog geen succes.  
  • 6.Teun van Dijck. Niet te vinden op sociale media, geen eigen site.
  • 7. Sietse Fritsma. Geen Twitter, Facebook, site of blog.
  • 8. Barry Madlener. Ook spoorloos. Geen enkel sociaal medium.
  • 9.Joram van Klaveren. Hetzelfde verhaal. Niet te vinden.
  • 10. Harm Beertema. Hé! Harm Twittert! Maar zijn laatste tweet is alweer van maart. En reageren op volgers doet hij ook niet echt: hij zendt alleen maar. Van Facebook of een eigen site ontbreekt ieder spoor. 
Wij hebben gezocht naar de sociale media van deze kandidaten, zoals de kiezer dat ook zou doen: via Google. Mochten we het bij het verkeerde eind hebben en kloppen bovenstaande gegevens niet: laat het ons weten! Dan passen we het aan. 

Labels: , , , , , , , , ,


Tommy Hopstaken @ 15:38 | link | Er zijn: 0 reactie(s) |
|

Geef een reactie