Weblog

dinsdag 7 augustus 2012

Tweet jezelf de media in

Twitter is voor politici een handig medium om persoonlijk met potentiële kiezers te communiceren.  Maar ja, statistisch gezien bereik je slechts een miniem deel van je totale kiezerspubliek. Iets met een druppel en een gloeiende plaat. Daarom is de journalistieke functie van Twitter misschien nog wel belangrijker. Omdat Twitter een publiek medium is, is het voor andere media makkelijk om te berichten over opvallende tweets. Maar wat kunnen politici doen om met hun tweets om andere media te halen? 

Doe een officiële mededeling over een ernstige gebeurtenis

Officiële mededelingen doen het altijd goed in de media. Toen duidelijk werd dat Prins Friso na zijn skiongeluk waarschijnlijk niet meer uit zijn coma zou komen, twitterde heel politiek Den Haag zijn of haar steunbetuigingen aan de koninklijke familie. De NOS was een van de vele media die er een artikel aan wijdde.

Laat je betrokkenheid zien aan het volk  

Een Q&A-sessie op Twitter met (demissionair) minister-president Rutte is goed voor publiciteit in de media. Met de hashtag #VraagMP konden twitteraars vragen aan Rutte stellen, die hij dan beantwoordde in een YouTube-filmpje. Een minister-president die iets aan social media doet, is natuurlijk altijd wel interessant en hip, en het Parool schreef er dan ook een kort stukje over.

Zorg voor controversiële uitspraken

Een tweet is nieuwswaardig als het een sterke of controversiële mening bevat. Geert Wilders (PVV) is daar meester in. Bijna alles wat hij op Twitter gooit, balanceert op het randje en wordt gretig door journalisten opgepakt. Toch valt hij ook af en toe over dat randje. Zo tweette Wilders over de koningin, wat niet bij iedereen in goede aarde viel. Veel media berichtten over het feit dat Wilders zijn eigen tweet wat ‘onhandig’ vond.

Blunder: tweet iets wat je beter niet had kunnen tweeten 

Ook Alexander Scheek, VVD-raadslid in Spijkenisse, merkte dat hij iets beter niet had kunnen tweeten. De lijn tussen een sterke mening hebben en een blunder begaan is heel dun. In zijn frustratie tweette hij dat hij de katten van de buren zou gaan vergiftigen als ze op zijn terras zouden poepen. Scheek beging daarmee een enorme blunder, want hij kreeg van alle kanten boze reacties. Na zijn verontschuldiging kwam het verhaal ook in diverse andere media terecht, zoals op Joop.nl.

Blunder: tweet negatief over jezelf

Scheek was niet de enige die een blunder beging. Onlangs haalde Diederik Samsom (PvdA) het nieuws met een foute tweet.Op zijn Twitterpagina verscheen een tweet die leidde naar een kritische column over het campagnefilmpje van PvdA. Eerst dacht Samsom dat hij gehackt was  Later verklaarde hij dat een medewerker de tweet had geplaatst. Deze fout werd opgemerkt door onder andere het Parool.

Twitterfittie: sla elkaars koppen in

Een andere manier om de media te halen is ruziemaken. Madeleine van Toorenburg (CDA) en Khadija Arib (PvdA) hadden onenigheid over het misbruik in een katholiek internaat. Er vlogen termen als ‘lijkenmentaliteit’ en ‘Kamerlid-onwaardig’ over en weer. De catfight ging niet onopgemerkt voorbij. Trouw kreeg er lucht van en wist zelfs nog verwijderde tweets vast te leggen.

Ariënne de Vreugd


Labels: , , , , , , , , , ,


Tommy Hopstaken @ 12:59 | link | Er zijn: 1 reactie(s) |
|

Door Anonymous Dirk Schipper, om 7 augustus 2012 om 15:50  :

Bij het Leidsch Dagblad zie je ook erg typische tweets van locale politici uit Leiden en omstreken, die, als ze door een landelijke politicus getweet zou worden direct voor opschudding veroorzaken, terwijl ik denk dat dit medium vooral niet te saai gebruikt moet worden. Politici zijn soms net mensen, ze mogen ook wel wat menselijker gedragen online.

Geef een reactie