Weblog

woensdag 22 augustus 2012

'Twitter moet' volgens de Volkskrant, maar is dat wel zo? 


Misschien heeft u het afgelopen zaterdag wel gelezen. Het artikel 'Twitter moet, zeker voor politici' in de Volkskrant. In het artikel gaat het over de rol van Twitter in verkiezingsstrijd. Een journalist van de krant belde onder andere met Tommy Hopstaken van onze redactie. We kunnen ons vinden in het grootste deel van het artikel. Maar we zijn het niet met alles eens. 

Moet Twitter eigenlijk wel? 

Natuurlijk: Facebook en Twitter nemen een belangrijke plaats in in de verkiezingsstrijd. Maar om nou groot in de kop te claimen dat Twitter móet: nee. Je kunt ook prima politiek bedrijven zonder Twitter. Wij denken dat Twitter een mooi en handig extra kanaal is om je ideeën te verspreiden. Geen vervangend kanaal. Je kúnt het dus gebruiken als politicus. Het moet niet. Als je het gebruikt, doe het dan uiteraard wel slim en effectief en niet amateuristisch. Dan kun je er veel mee bereiken.

Het schoolplein versus Twitter

Marjolein Kampschreur (van communicatiebureau Fleishmann-Hillard) zegt in het artikel: Als je kan kiezen tussen flyeren met drie man op een schoolplein of met diezelfde mensen het web in de gaten houden, bereik je met dat laatste veel meer. Vinden wij ook een gevaarlijke claim. Er zijn namelijk veel meer mensen die níet actief zijn op het web dan mensen die dat wel zijn (op Twitter zit bijvoorbeeld maar een paar procent van alle kiezers). Juist die eerste, grootste groep bereik je nog steeds op schoolpleinen, op de markt of in winkelcentra. Met zichtbaarheid op straat, een persoonlijk gesprekje en een flyer krijg je bij die groep dus veel meer voor elkaar dan wanneer je 'het web in de gaten houdt'. De kleinere groep die wel actief is op het web, weet politici vaak al zelf te vinden (als ze daarin geïnteresseerd zijn althans).

Een beetje flauw, maar als je kan kiezen: doe het dan allebei.... Het een is geen vervanging voor 't ander. Sterker nog: het vult elkaar aan!

Wat vindt u? 

Wat vindt u? Moeten politici Twitteren of is dat helemaal niet nodig? Laat het ons weten. Dat kan in een reactie op dit artikel, maar natuurlijk ook via Twitter... 

Labels: , , , , ,


Tommy Hopstaken @ 12:03 | link | Er zijn: 0 reactie(s) |
|

Geef een reactie